0

» Gece Fotoğrafçılığı – Teknik ve Kural ?

Gece Fotoğrafçılığı (Teknik-Kural-Uygulama) başlıklı yazımla sizlere gece fotoğrafçılığı hakkında bildiklerimi ve öğrendiklerimi kısa,öz ve net olarak ifade etmeye çalışacağım.

Gündüz fotoğraf çekmek size yeterli gelmiyor, fakat gece yaptığınız çekimlerde de istediğiniz sonuçları alamıyorsanız, bir de bu yazımı okuyun.

» Gece Fotoğrafçılığı  Nedir?

Gece Fotoğrafçılığı bireyler tarafından bilinenin aksine gün batımından hemen sonraki ilk 45 dakika veya 1 saat içinde gerçekleştirilen fotoğrafçılık dalıdır. Farklı teknikler uygulanarak da geç zaman dilimlerinde gece çekimleri yapılmaktadır. Ama genel kural çerçevesi istediğimiz parlement mavisi dokusunu elde etmek için gün batımı sonrası ilk 45 dakika veya 1 saattir.

» Gece Fotoğrafçılığı – Teknik ve Kural ?

Her ne kadar şehir ışıkları ya da Ay vasıtasıyla bizlere ulaşan Güneş ışınları olsa da, bunlar yetersiz kalmaktadır. Gece fotoğraf çekmek için birçok farklı teknik mevcuttur ve siz, nasıl bir fotoğraf çekmek istiyorsanız, o fotoğraf için en uygun tekniği uygulayarak yetersiz ışık kaynağı sorununu halletmeniz gerekir.

Her şeyden önce yetersiz ışık kaynağı sorununu yenmeniz için yanınızda bir adet üçayak, yani tripod bulundurmanız gerekiyor. Bu tripodun önemini, tripod kullanmadığınızda ortaya çıkan ve hiçbir şey anlaşılamayan fotoğrafları görünce daha iyi anlayacaksınızdır.

Gece çekimi demek, bir anlamda uzun pozlama yapmak demektir. Uzun pozlama deyince 0,5 saniyeden, çok uzun sürelere kadar değerler aklınıza gelebilir. Böylece makinenin içerisine daha fazla ışık toplanacaktır. Diyafram ve Enstantaneyi dengeli ayarlamanız fotoğrafınızın daha da göze hoş gözükmesini sağlayacaktır.

Hüseyin Altay Yontan

Öncelikle düşük ISO tercih etmeniz, fotoğraflarınızda oluşacak gürültü, yani noise miktarını azaltacaktır. Belki 1600 gibi, 3200 gibi ISO değerleri size daha cazip teklifler sunuyor olsa da, bir üçayağınız olduğu sürece ISO’ dan yana korkunuz olmasın. Sonuçta fotoğrafınızı uzun pozlayacaksınız. Ardından ne tür bir fotoğraf istediğinizi kafanızda belirleyin.

» Gece Fotoğrafçılığı – Uygulama ?

Uygulama kısmını maddeler halinde açıklamam daha iyi olacağını düşünüyorum. Öncesinde ufak bir hatırlatma ile başlamalıyım, gece çekimi öncesi mutlaka hafıza kartınızın boş olmasına, bataryanızın dolu (full) olmasına, yardımcı ekipmanlarınızdan (filtreler, tripod vs.) yanınızda bulunmasına önemle dikkat etmelisiniz.

  • Tripod’unuz ve çekim alanınız için uygun yeri belirleyin,
  • Tripod’unuz kurun ve makinenizi üzerine yerleştirin,
  • Makineniz üzerinde gerekli çekim ayarları için öncelikle ISO’yu minimum seviyeye çekin, beyaz ayarı “White Balance” seçimini yapın, daha sonra (A: Diyaframınızı ayarlayın, S: Enstantaneyi ayarlayın, M: Hem Diyaframınızı hem de Enstantaneyi ayarlayın)
  • Zamanlayıcı ayarlayın ve uzaktan kumandayı kullanmak için hazırlayın,
  • Çekmek istediğiniz kadrajınızı belirleyin (Çekime engel olabilecek objeler varsa çekim açınızı değiştirin veya objenin geçmesini bekleyin),
  • Deklanşöre ve kumandaya basarak çekimin başlamasını sağlayın,
  • Çekim sona ererek LCD ekrana görüntü gelinceye makineye dokunmayın ve bekleyin,
  • Çıkan sonuca göre çekim tekrarlanabilir veya farklı kadraj seçimi yapılabilir.

Yazı: Hüseyin Altay YONTAN


Like it? Share with your friends!

0
dursunyartasi

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format